routines om bewustzijn te verhogen

Routines voor het verhogen van je bewustzijn

door jul 7, 2020NamsNotes0 Reacties

Ben jij iemand die van routines houdt? Dat is niet zo gek want routines zorgen ervoor dat we processen snel en makkelijk kunnen doen maar het geeft ons ook houvast en overzicht in onze vaak te drukke week. Boodschappen doen op dag x, sporten op dag y maar ook in ons werk zijn routines veelal aanwezig om het ons gemakkelijker te maken. 

Zelf heb ik ook een aantal routines, lekker makkelijk als het gaat om je weekindeling. Maar ik heb ook dagroutines die bijdragen aan mijn bewustzijn. Ze zorgen ervoor dat ik dichtbij mezelf blijf, ik me niet laat leiden door de waan van de dag en ze helpen mijn eigen energieniveau naar een hoger level te tillen of te houden. 

Ik doe er alles aan om body, mind en soul te voeden om zo de beste versie van mijzelf te ZIJN. 

Ik wil je inspireren, laten zien wat ik zoal doe en wat voor mij werkt. Kijk vooral naar wat jij nodig hebt om het beste uit je dag te halen. Je hoeft niet meteen alles aan te pakken en je leven om te gooien. Start met 1 ding, bouw het op en breid het uit. Een nieuwe routine vergt inzet en herhaling voordat je het je eigen maakt en het een gewoonte wordt.

Ochtendroutine

Hoe sta jij ‘s ochtend op? Actief of reactief? De manier van opstaan en je dag beginnen heeft onwijs veel invloed op de rest van je dag. En dat heb ik persoonlijk ondervonden. 

Ik heb zelf weinig moeite met opstaan, tuurlijk ben ik wel eens moe maar ik kan makkelijk mijn bed uitkomen. Voorheen bleef ik bij het gaan van de wekker nog wel even in bed liggen om wat te scrollen op socialmedia en het nieuws te lezen. Soms zo lang dat ik dan ineens mijn bed uit moest om op tijd te komen op het werk.  

Ik stond dus reactief op en liet me leiden door prikkels van buitenaf. Je omgeving bepaald, waardoor je het gevoel krijgt dat je wordt geleefd.

Als je ervoor kiest om proactief op te staan en te leven pak je zelf de controle over je eigen staat van ZIJN. Hoe voel ik me en hoe wil ik me voelen. Wat kan er aan doen en heb ik nodig om me zo te voelen? 

Je manier van opstaan heeft zoveel invloed op de rest van je dag. En als je dat weet, dan wil je toch eigenlijk het beste voor jezelf?

Tegenwoordig sta ik bewust wat eerder op om tijd voor mijzelf te nemen voordat ik echt aan de dag begin. Dit moment alleen, zorgt er bij mij echt voor dat ik kan verbinden met mezelf. En kan voelen wat ik nodig heb. 

Doordat ik nu bewust de tijd neem ervaar ik gedurende de dag zoveel rust en ontspanning. En denk niet dat ik uren bezig ben. Maar het kan zomaar zijn dat jij dat misschien wel fijn vindt. Ik trek ongeveer 30 minuten uit voor mijn ochtendroutine. 

Over het algemeen bestaat het begin van mijn dag altijd uit een combinatie van:

Andere mogelijkheden zijn: EFT, visualiseren, zingen, ademhalingsoefeningen. 

Ik doe dit voordat ik mezelf aan ga kleden en ga ontbijten.

Routines tijdens de dag

Tijdens de dag worden we al snel geleefd. We moeten dit doen, dat doen en gaan maar door zonder stil te staan bij wat we voelen en wat ons lijf ons verteld. En juist gedurende dag is het belangrijk om even pas op de plaats te zetten en de controle terug te pakken. 

Wat ik zoal doe om controle terug te pakken:

 • Bewust momenten van rust inbouwen. Even stoppen en focussen op mijn ademhaling om de stress naar beneden te brengen en helderheid te krijgen in wat ik nodig heb
 • Even wandelen 
 • Mijn voeten op de grond voelen, dit brengt je terug in je lichaam 

Door gedurende de dag bewust even te voelen kan je zelf zorgen dat je energie niet opgeslokt wordt omdat je dichtbij jezelf blijft. 

Ook is het interessant om te kijken waar je energie van krijgt. Waar laad je van op en word je blij van. Ik ben hier eens voor gaan zitten en heb toen een hele lijst samengesteld. Niet alles op je lijst zal dagelijks te integreren zijn maar sommige vast wel. 

Energiegevers voor mij die belangrijk zijn op een dag

 • Ik kan niet zonder mijn koffiemoment rond 11 uur. Echt, dit vind ik zo fijn. Helemaal als de zon schijnt en ik hem in de zonnestralen op kan drinken. Hier laad ik echt van op. 
 • Dansen, ik hou van dansen en beweeg op de muziek die ik hoor of die zich ineens afspeelt in mijn hoofd 
 • Wandelen 
 • Gewoon even niks doen, naar buiten staren

Avondroutine

Je hoort en leest het natuurlijk veel; geen schermen voor het slapen gaan omdat het blauwe licht de aanmaak van melatonine verstoort waardoor we slechter in slaap komen. Echt, ik probeer me hier zo goed als het gaat aan te houden. Maar heb hier nog weleens moeite mee. Toch weer onnodig scrollen op socialmedia. 

Ik probeer altijd om 23.00 uur te gaan slapen. Wat betekent dat ik rond 22.00 uur alles uit doe om dan richting de badkamer te gaan zodat ik rond 22.30 uur in bed lig om nog wat te schrijven en te lezen. 

Hoe moe ik ook ben, ik bedenk altijd 3 dingen voor het slapen gaan waar ik dankbaar voor ben. We zijn het zo gewend om alleen stil te staan bij dingen die niet goed gaan, dat we vergeten dat er gedurende de dag er heel veel is om wel dankbaar voor te zijn. 

Dankbaarheid uiten verhoogt je energie. Het kunnen kleine dingen zijn maar ook hele grote dingen. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn en je daarmee te verbinden.

Meditatie

Mediteren, iedereen kan het maar het vergt wel even wat oefening om je mind rustig(er) te krijgen. Wees niet boos of geïrriteerd als je zelf het gevoel hebt dat het niet goed gaat. Word je bewust van je gedachten, laat ze er zijn maar schenk er geen aandacht aan. Verbind je weer met je ademhaling en de stem als je die volgt. 

Maar waarom zou je mediteren?

Omdat het orde schept in de chaos van je hoofd. Omdat het een bewust gecreëerd moment is waarin jij voor jezelf kiest en je mind even pauze gunt. Als je langer mediteert zal je je ook steeds beter kunnen afstemmen op de fluisteringen die voorbij komen en de signalen die je ziel afgeeft. Allemaal aanwijzingen die je als het druk is in je hoofd niet hoort. Ons ego overschreeuwt ons continu als we niet oppassen. 

Mediteren helpt onder andere tegen het verminderen van stress, zorgt ervoor dat je beter slaapt, geeft helderheid en het zorgt ervoor dat je meer in het nu bent. 

Door geregeld te verbinden met jezelf zal je rust en kalmte ervaren en word je minder afhankelijk van wat er buiten je gebeurd. Juist omdat je heel goed voelt wat jij nodig hebt. 

Juiste moment van mediteren?

Die is er niet. Zelf kies ik ervoor om in de ochtend te mediteren en in stilte mijn dag te beginnen. Omdat je dan nog geen tot weinig prikkels tot je hebt gekregen is het nog makkelijker om in diepe meditatie te komen. Afhankelijk van wat ik nodig heb ik kies ik een meditatie uit. Dit is dus erg afhankelijk van hoe mijn leven er op dat moment voor staat.

De ene keer verbind ik mijzelf met mijn hoogste potentieel en mijn mooiste leven, de andere keer verbind ik mij met kracht als ik dat nodig heb of kies ik ervoor om antwoorden te zoeken op vragen waarmee ik rondloop. 

In turbulente tijden mediteer ik vaker omdat ik daarin rust, vertrouwen en antwoorden vind. Dat kan zomaar betekenen dat ik overdag een moment van rust in last en ga zitten op zoek naar antwoorden of juist even kalm mag worden. 

Na drukke dagen vind ik het nog wel eens fijn om in de avond te mediteren om rustig te worden en alle spanning uit mijn lijf te halen. 

En ben je moe, dan is yoga nidra top. Een sessie van 20 – 30 minuten staat gelijk aan een paar uur slaap. Je wordt weer vol energie wakker.

Schrijven / Journaling

Elke dag schrijf ik wel even. Soms hele verhalen als er veel speelt, soms alleen de dingen waar ik die dag dankbaar voor ben. Schrijven is naast mediteren voor mij echt een manier om te communiceren met mijn ziel. Ik heb weleens hele rare dingen opgeschreven, dat ik later dacht huh? 

Door te schrijven keer je net als bij mediteren naar binnen. 

Als ik in de ochtend schrijf dan stel ik mezelf vragen als: 

 • Hoe voel ik me? 
 • Hoe wil ik me voelen? Wie ben ik vandaag
 • Wat heb ik nodig of kan ik doen om ze te voelen? 

Doordat ik bewust focus op wat ik wil en eigenlijk een intentie zet, zal ik hier gedurende de dag bewust of onbewust naar handelen. 

Als ik in de ochtend tijdens meditatie inzichten krijg, schrijf ik die ook op, zodat ik ze niet vergeet. 

In de ochtend kan je je dankbaarheid opschrijven, zelf kies ik ervoor om dit ‘s avonds te doen. Dankbaar zijn voor grote of kleine dingen verhoogt je energie. Er gaat op een dag veel goed, maar vaak onthouden we alleen maar de dingen die voor ons gevoel niet goed gingen. 

Tip: Geniet eens meer van al het moois en wees dankbaar. 

Naast mijn dankbaarheid tonen in de avond, schrijf ik meestal ook even mijn gedachtegang van die dag op. Vaak is het een samenvatting van de dag, een analyse van wat me is opgevallen. Hoe voelde ik me, zijn er triggers geweest, wat ging goed en wat deed dat met me? Daar komen dus geregeld interessante gesprekken met mijzelf uit voort. 

Vergeet niet dat je alle wijsheid en kennis die je nodig hebt al bezit. Het is alleen belangrijk om hier geregeld mee te verbinden. Het is zo bijzonder om te zien dat je onbewuste het op een gegeven moment overneemt als je maar lang genoeg schrijft. 

Schrijfopdracht 

 

 1. Verbind je met jezelf. Om echt vanuit flow te schrijven is het goed om zo’n 15 minuten even de stilte op te zoeken en je mind rustig te krijgen. Ga bijvoorbeeld mediteren
 2. Start erna met schrijven. Heb je een vraag neem dit dan als uitgangspunt en ga gewoon schrijven. Minimaal 10 minuten lang en stop niet. Schrijf alles op wat in je opkomt. Stel vragen die je een ander ook zou stellen, zorg dat ze open zijn en geef eerlijk antwoord, het is allemaal goed.
 3. Tijdens het schrijven is een open houding en eerlijkheid belangrijk. Schaam je niet voor gevoelens, laat ze er zijn want ze willen gezien worden. Juist door ze te laten zijn kan je pijnlijke gevoelens loslaten.
 4. En als er niks komt? Dan komt er niks. Forceer niet en probeer het gewoon een andere keer weer.

Lezen 

Een goede gezondheid bestaat uit een juiste balans tussen body, mind en soul. Ik voed mijn mind door te lezen. De ene keer doe ik dat in de ochtend, de andere keer voor het slapen gaan. Of soms tussendoor. Eigenlijk gewoon wanneer ik er zin in heb, haha. Ik lees veel boeken die met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben maar houd ook van fictie en non-fictie. 

Affirmaties 

Het opzeggen van affirmaties voor een periode van 100 dagen lang zorgt ervoor dat je nieuwe patronen in je hersenen aanlegt.  

Encyclo.nl zeg het volgende:

Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Die zich door herhaling in je leven gaat manifesteren. Letterlijk betekent het: bevestiging, bekrachtiging. Een affirmatie is gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen. 

Als je na 100 dagen merkt dat er geen verandering is opgetreden dan zit de wortel heel diep. En mag je onderzoeken waar dit diepe patroon vandaan komt. Oplossen kan bijvoorbeeld met healings, hypnotherapie, reiki, breathwork. Kijk wat bij jou past. 

Kaart van inzicht

Als ik er zin in heb, dan trek ik wel eens een kaart op gevoel met betrekking tot een bepaald onderwerp of bewust voor die dag. Dit zie ik als guidance. 

Bewegen 

Je lichaam is het huis van je ziel. Zorg er dus goed voor met gezonde voeding, voldoende slaap en vocht. Maar beweeg ook. Kies een vorm van beweging die bij je past. Ik houd erg van balans tussen intensief bezig zijn en rustige sporten die me verbinden met mijn lichaam. Voor mij werkt personal training en yoga dus heel goed. 

Krachttraining daagt me uit, helpt me in het moment te zijn, zorgt ervoor dat ik mijn mind rustig krijg maar ook dat ik hem train en grenzen verleg. Met mindset kan je zoveel voor elkaar krijgen. 

Met yoga, ben ik ook in het moment maar juist door de zachtere vorm verbind je je met lichaam. Het is belangrijk om niet te forceren en echt te luisteren naar wat goed voelt. Door lichte aanrakingen met je lijf maak je ook gelukshormonen aan. 

Veel van ons zijn slecht verbonden met de energie van de aarde. Door jezelf te verbinden met de aarde, zal je steviger met je voeten in de grond staan. Hoe steviger je verbonden bent, hoe minder kwetsbaar in de storm. Mediteren helpt hier ook zeker bij. 

Voel jij je verbonden en stevig? Voor mij helpt dansen en wandelen in de natuur om mij gegrond te voelen en mijn onderste chakra’s te stimuleren. 

Kies je eigen vorm

Er zijn zoveel combinaties om je energie te verhogen maar uiteindelijk draait het allemaal om balans. Onderzoek voor jezelf wat goed voor jou voelt en wat je geen moeite kost. Door plezier te hebben worden nieuwe patronen makkelijker gemaakt en houd de lange termijn voor ogen. Wat levert het je in de toekomst op als je nu iets verandert. Zo kan je het veel beter volhouden. 

Baas over je financiën

Ik heb er een klein beetje…. Nee Nam, je hebt er een zooitje van gemaakt.  Voor Corona zegde ik mijn baan op om in het ondernemerschap te stappen. ...

Lees meer