Keuzes en schuldgevoel

Kiezen voor jezelf is schuldig maken. Dappere keuzes maken gaat gepaard met schuldgevoel en dat komt door loyaliteit aan je systeem.

Jezelf schuldig maken gaat gepaard met een schuldgevoel. En om die reden doen we veel dingen niet, of dingen half. Kiezen we niet voor onszelf.

Toch is het nodig om jezelf geregeld schuldig te maken. Als leider van je leven en het uitdragen van je Legacy is je persoonlijk geweten leidend. Of in ieder geval dat mag die zijn.

Je laten leiden door je persoonlijke geweten betekent geregeld dappere keuzes maken. En hiermee maak je je schuldig aan je familiesysteem. Of andere systemen waar jij onderdeel van bent.

Met alle gevolgen van dien. 

Jij weet net zo goed als ik dat het runnen van een business verder gaat dan producten of diensten verkopen aan de voorkant.

Jij bent je business

Jij bent je business. En daarom heb je te zorgen dat jij in de beste staat van zijn verkeert. In mijn ogen is dat een goede balans hebben tussen body, mind en soul.

Ik maak dappere keuzes als het gaat om mijn eigen gestel. Keuzes die misschien anders zijn dan het merendeel van mijn vriendinnen doen.

  • Zo goed als het gaat probeer ik voldoende rust te pakken. 
  • Beweeg ik dagelijks, het liefst in de natuur. Want dat reguleert je zenuwstelsel.En anders doe ik een blokje om. En sport ik wekelijks zodat mijn energie level hoog blijft.
  • En lig ik vrijwillig op mijn Shaktimat spijkermat die ik mezelf cadeau heb gedaan omdat dit mijn lichaam ontspant.
  • Ik creëer headspace door te mediteren en te schrijven. En ook hier is sporten ondanks de inspanning een moment van rust voor mijn hoofd. 
  • Een andere belangrijke factor is dat ik mijn innerlijke blokkades oplos. Of opruim door innerlijk werk te doen. Ik kijk trauma’s en patronen aan en ga ze niet uit de weg. Het ondernemerschap zorgt ervoor dat deze patronen sneller boven komen. Je hebt ze aan te gaan om nog meer op je eigen plek in het familiesysteem te komen. Hierdoor word je innerlijk volwassen en zie je jezelf als autoriteit.
  • Ik weet sneller wat ik nodig heb om next level te groeien. En investeer met liefde duizenden euro’s in een coach die mij verder kan helpen. Investeren in persoonlijke ontwikkeling, is wat mij betreft, een van de betere dingen die je met geld kunt doen

     

Ondernemen is een grote leerschool. En daarvoor heb je in goede conditie te zijn op de verschillende vlakken in je leven. Als het een uit balans is heeft dat invloed op het ander. En dat zie je, als een spiegel, direct terug in je business en leven. 

Dat wat je nu doet heeft niet altijd direct resultaat maar op de lange termijn is dat wel het geval.

Voor jezelf blijven kiezen op de lange termijn

Alleen dat volhouden he, dat is niet altijd even makkelijk. Helemaal in de mindere moment van het leven. Of als we niet zo goed in ons vel zitten is opgeven de makkelijkste route.

Om toch vol te houden heb je de lange termijn voor ogen te houden. En dat lukt alleen als je weet waarom je het doet. Je waarom moet dus groot genoeg zijn.

Want alleen dan lukt het om steeds weer opnieuw afspraken met jezelf na te komen. En durf je dappere keuzes te blijven maken en te kiezen voor jezelf. Keuzes maken die bijdragen aan het leven van je leven en runnen van een business op een manier die bij je past.

Kiezen is schuldig maken aan het familiesysteem

Zoals ik net al schreef, bij elke keuze die je maakt, maak je je schuldig aan je familiesysteem. Of andere systemen waarin jij je bevindt. Kiezen voor jezelf, is keuzes maken die niet altijd in lijn der verwachting liggen.

Je keuzes worden niet begrepen. Je gedrag wordt afgekeurd, er zijn meningen en je wordt misschien zelfs verstoten.

En verstoten worden willen we niet. Ons oerbrein denkt nog steeds alleen te kunnen overleven in een groep omdat dit veilig is. Het roept dus een interne angst op. Omdat met het verstoten worden een stuk veiligheid wegvalt.

Maar ja, wat is belangrijker? 

Voldoen aan de verwachtingen van een ander. En een leven leven vol frustratie en onrust omdat je jezelf niet schuldig maakt.

Of voor jezelf kiezen. En hiermee jezelf schuldig maken, omdat jij de belangrijkste persoon in je leven bent. Maar daardoor wel een leven leeft zoals jij het wilt. En een business runt op jouw manier. En dat in moeiteloosheid?

Als je net als ik sta voor jouw leven, jouw business, jouw legacy. Dan heb je jezelf geregeld schuldig te maken en maak je dappere keuzes.

Share the Post:

Andere Notes