Angst en pijn als katalysator voor groei

Hoe kun je angst en pijn als katalysator gebruiken voor groei? Ik vertel hoe je dit kunt en hoe hierin je waarom belangrijk is.

Je ziet ze misschien online weleens voorbij komen. Quotes over keuzes maken en kiezen voor datgeen waar je de meeste angst bij ervaart. En ja, daar ben ik het mee eens. Want in je angst zit je grootste groei en daarin vind je je goud. 

Maar iets doen wat angst inboezemt dat is nogal wat vind je niet? Je moet dan wel heel sterk zijn om je je mind en jezelf zover te krijgen dat je het toch doet. En anders is het handig om iemand langs de zijlijn te hebben staan die je potentie ziet en je aanmoedigt. Net zoals ik doe bij de female leaders die ik begeleid in het ; Dear New Me mentoring programma. Waardoor ze net dat ene stapje zetten buiten hun comfortzone. 

En het gaat echt om dat ene stapje net daarbuiten. Want als je de stap of de sprong te groot maakt, dan ontstaat er stress. Komt als je pecht hebt je beschermingsmechanisme omhoog en ga je in de flight of freeze modus. En dat wil je juist voorkomen omdat je dan in de toekomst mogelijk helemaal niet meer wilt.

Het is een zoektocht om de perfecte balans tussen uitdaging en spanning te vinden. En om dan een stap te zetten die uitdagend voelt. Een waar je lichte zenuwen van krijgt en tegelijkertijd een kriebel van in je buik voelt. Omdat je weet dat je vol enthousiasme bent als het hebt gedaan. 

En soms lukt dat alleen en soms heb je daarbij wat hulp nodig. 

Trots zijn op wat je achterlaat, je legacy

Wat ik in essentie doe is dus female leaders begeleiden naar een leven en een business waar ze trots op zijn om die achter te laten.

En dat lukt alleen maar als ze trots en liefdevol zijn op wie ze zelf zijn. Want dan zal het leven een uiting en een reflectie zijn van zichzelf zijn.  Het is dan passend en kloppend. Als een verlengstuk en in alignment met hun waarden, normen en visie. 

Als meer mensen leven vanuit de gedachte hoe wil ik herinnerd worden en wat wil ik achterlaten? Dan maak je hele andere keuzes. 

Vanuit dat startpunt start ik. Want dat is de basis van alles.

En hoe kan je dat dan vorm geven? Hoe ziet je dag eruit? Wat doe je dan? Wat voel je dan? Met wie ben je dan? Welke indruk laat je achter? En als je dan een business hebt of van plan bent die te starten. Hoe ziet dat er dan uit? En belangrijker nog hoe kan dat jouw ideale leven ondersteunen en alle skills die jij bezit tot een uiting brengen die ongekend is. 

Ik heb een aversie tegen het woordje coach. Want tegenwoordig noemt iedereen zich zo. Maar goed, het is in de kern wel wat ik doe. Mensen coachen en begeleiden. Moet ik mezelf dan legacy coach noemen? Ja, misschien wel. Al vind ik het woord mentor fijner en denk ik dat wat ik doe een combi is van coach en mentor. 

Want ik bied je hulp aan met tools en methodes die praktisch zijn en minder de diepte in gaan. Maar maak ook gebruik van mijn persoonlijke levens- en werkervaring. 

I walk my talk. 

Legacy coach dus of toch legacy builder? 

Als Legacy Builder bouw ik met jou voor jou. Zodat jij trots bent op de vrouw die haar legacy wilt achter laten. 

Ik bouw met jou aan je persoonlijke deel en ik bouw met jouw aan de business die je voor ogen hebt. 

Groeien door je waarom te kennen

Je kunt je mind heel goed trainen en de stappen zetten die nodig zijn. Het is gaan door je angst heen als je maar goed weet waarom je het wilt en waarom je het doet. Het is zoals ik wel vaker zeg, het brandende vuurtje, je innerlijke drijfveer of het het diepere verlangen om jezelf steeds weer te ontwikkelen in de Dear New Me versie die nodig is om next level te groeien in je business en privéleven. Dat doen wat bijdraagt aan achterlaten van je Legacy zoals jij die voor ogen hebt. 

Weten waar je heen wilt, helpt je met focus, helpt je bij je persoonlijke ontwikkeling. 

Je realiteit is een gevolg van je gedachten

Alles wat je nu hebt en ervaart is een gevolg van alle eerdere gedachten, gevoelens, keuzes en ervaringen uit het verleden. 

Als je dat beseft zul je begrijpen dat jouw kwaliteit van leven wordt bepaald door alles waarmee jij je behoeften vervult. Het is een gevolg van.

Wij als mens doen de dingen die we doen met de motivatie om pijn te vermijden of om plezier te verkrijgen. Dit doen we ons hele leven al. En dat doen we veelal onbewust.  

3 Bewustzijnsniveau’s en het menselijke brein

Voor dat ik kan vertellen over hoe je angst en pijn als katalysator voor groei kunt gebruiken. Wil ik je eerst wat uitleggen over de 3 bewustzijnsniveaus en die koppelen aan onze menselijke brein.

  1. Instinctieve bewustzijn en het reptielenbrein & limbische brein
  2. Intellectueel bewustzijn en de neo cortex 
  3. Bron bewustzijn gaat voorbij het menselijke brein. Ik zou het hartbrein aan dit niveau koppelen.

Het instinctieve bewustzijn

Dit bewustzijn kun je het best omschrijven als het oerbrein. Het helpt ons overleven en jezelf in stand te houden. Iets wat vroeger nodig was. Want als je anders was en buiten de groep viel dan was je een gemakkelijke prooi. Maar ook de angst om dat kwijt te raken wat we hebben verworven zit hier.

In het intinctieve stuk zit ook een gevoel, gevoelens die niet verklaarbaar zijn maar die wel ons handelen beinvloeden. Van binnen uit weten we wat wel en niet goed is zonder het te kunnen verklaren. 

Het intellectueel bewustzijn

Dit staat voor ontwikkeling. En werkt samen met de neo cortex of je mind. Hier zit ons denken, de ratio, kennis en taal.

Dit deel wil vooral zichzelf ontwikkelen, het wil iemand zijn. Wil zichzelf continue verbeteren zodat het zichzelf goed voelt. En het zichzelf op een bepaalde manier kan onderscheiden van de ander.

Het wil altijd graag meer en groter. Het is op zoek naar triggers die op korte termijn plezier geven.

Toch doen we ook veel dingen niet of niet helemaal. Omdat de angst voor afwijzing en afkeuring vanuit het instinctieve brein tussendoor komt. De angst om niet goed genoeg te zijn of niet geliefd te zijn, zijn de 2 grootste angst triggers die er zijn. 

Het bronbewustzijn

Dit koppel ik aan je hartbrein en de intuïtie die zich daar bevindt. Het is de fluistering van je stem en de poort naar meer.

Dit deel gaat verder dan ons denken en is moeilijk uit te leggen. Het is een gevoel waar onze mind niet bij kan. Het is een ervaring en een dieper weten dat we onderdeel zijn van iets groters. Dat we meer zijn dan ons menselijke lichaam en ons brein. 

In dit stuk zien we ons leven niet als een gevolg van iets. Maar zien we dat we zelf de creator zijn van onze eigen werkelijkheid. Het is in dit deel waar je alle mogelijkheden voor je ziet en ook daadwerkelijk mogelijk zijn.

Het is in dit deel dat je interne vrijheid, rust en innerlijke balans ervaart. Omdat je alles wat je zoekt in jezelf vindt en de bevestiging van buitenaf niet meer belangrijk is. 

Nu je hopelijk beter begrijpt hoe ons bewustzijn en ons brein met elkaar samenwerkt kun je bij jezelf nagaan of je alles wat je tot nu hebt gedaan wel echt in lijn is geweest met je ware zelf.

Of dat je misschien ook wel dingen hebt gedaan niet helemaal bij je passen omdat je niet buiten de boot wilde vallen. Of juist indruk wilde maken. 

Pijn vermijden of plezier vergaren

Alles wat we ooit hebben gedaan en zullen doen, doen we om pijn te vermijden of plezier te vergaren. 

Als mensen gaan we liever niet naar de pijn. We zijn pijn vermijdende wezens. 

Besef je goed dat pijn vermijden in het nu een 2x zo’n grote motivatie is dan mogelijk lange termijn plezier verkrijgen in de toekomst.

We kiezen er dus voor om op korte termijn dingen te doen zodat onze pijn weggaat. Terwijl we onze lange termijn daarmee uit het oog verliezen. 

Wil je gedrag veranderen en op de lange termijn slagen dan heb je goed jouw motivatie en waarom te onderzoeken.

Want wanneer jij heel goed weet wat de lange termijn je oplevert. Dan ben je in het nu meer bereid om door het ongemak heen te bewegen.

Al is het wel nodig om te zien wat dat andere gedrag je nu al direct oplevert. Omdat dat je katalysator en motivatie is om door te zetten.

Overigens is de toekomst een illusie, omdat we nooit zeker weten dat die komt. Nu is daarom het enige wat echt telt.

En als we dan gaan, stappen zetten en angst voelen. Is die angst dan wel terecht? Is angst dan niet ook een illusie. Angst ontstaat namelijk door een ervaring of gevoel in het verleden die we in het nu projecteren. 

Vraag jezelf dus af. Is die angst die ik ervaar wel terecht? De situatie nu, is die exact hetzelfde als toen? Waarschijnlijk niet. Zal dus dan hetzelfde gebeuren als toen? Nee, waarschijnlijk niet. 

 

Pijn vermijden of plezier vergaren

Angst zet je vast en zorgt er alleen maar voor dat je niet vooruit gaat als je er naar handelt. Het houdt je tegen om bijvoorbeeld te spreken voor een groep, zichtbaar te zijn online, jezelf uit te spreken of je grens aan te geven.

Je gedachtes houden de angst in stand. Maar de angst uit het verleden is niet direct een bedreiging voor het nu. Probeer ze daarom los te koppelen. Voel je angst maar koppel het los van de huidige situatie en ga doen. 

Gebruik je angst als katalysator om door het ongemak heen te bewegen. 

Als mens hebben we zoals ik eerder al schreef de angst om niet geliefd te zijn of de angst om niet goed genoeg te zijn. Een van de twee angsten zal je meer raken. 

Mijn grootste angst is om niet goed genoeg te zijn.

En die angst heeft er in het verleden en zorgt er soms nog steeds voor dat ik mezelf vergelijk met anderen. Dat ik vind dat ik nog meer kennis moet hebben. Nog meer dit en nog meer dat voordat ik goed genoeg ben.

Ik vind dat ik goed moet doen om gezien te worden. En dus ga ik meer zelf doen om tot dat niveau van een ander te komen die ik hoog heb zitten. Of doe ik niks en stagneer ik. Uit angst dat ik niet goed genoeg ben.

De angst heeft me veel gekost. Maar ook veel gebracht. Ik heb namelijk een onwijze drive om beter te doen, door te zetten, niet zomaar genoegen te nemen met minder. En ik heb bepaalde keuzes gemaakt op het gebied van opleiding en carrière.

Ik heb kennis ontwikkeld op verschillende vlakken, en heb een grote mate van empathie en respect omdat ik weet waar ik zelf vandaan kom.

Ik wil beter voor mijzelf en de honger naar mijzelf ontwikkelen is groot en zal blijven. Ik weet waar ik naar toe wil met mijn legacy en zie in dat ik de kwaliteiten heb om dat te bereiken. 

Natuurlijk word ik nog weleens tegengehouden door mijn eigen hersenspinsels. En zie ik in dat deze angst van niet goed genoeg zijn mij in het verleden veel heeft gekost.

Ik liet mezelf niet altijd zien, zette anderen in plaats van mijzelf op de voorgrond. En ik gaf niet altijd mijn mening omdat ik vond dat ik nog niet belangrijk genoeg was. 

Maar alle pijn, frustratie en verdriet die het me kostte en zou kosten in de toekomst weegt niet op tegen het ongemak die ik ervaar in het nu om te groeien. 

Ik gebruik die angst en pijn als motivatie. Ik gebruik die angst als katalysator omdat ik weet waarvoor ik het doe en welke legacy ik wil achterlaten. Ik weet wat ik wil en die drive zorgt ervoor dat ik bereid om te doen wat nodig is. 

En dat kun jij ook doen door middel van de pijn plezier matrix.

 

Share the Post:

Andere Notes

Authentieke zichtbaarheid, de weg naar impact en klanten

In de wereld van ambitieuze vrouwelijke ondernemers en leiders, draait het om meer dan alleen een plek veroveren in de markt. Het gaat om authentieke zichtbaarheid, waarbij je jouw ware zelf omarmt en je unieke energie laat stralen. Maar hoe bereik je dat punt van echte authenticiteit en impact?

Read More