routines om bewustzijn te verhogen

Last van het imposter syndroom

door okt 20, 2020NamsNotes0 Reacties

Imposter syndroom, ik geef het maar eerlijk toe, ik heb er weleens last van. Al weet ik niet of het zo handig is om dat op dit platform te delen. En toch doe ik het, want ik weet dat ik niet de enige ben.

In de kracht van kwetsbaarheid zit verbinding zit en daar mogen we nog veel meer van hebben vind ik zelf. Door mijn kwetsbaarheid te tonen hoop ik dat anderen dit ook steeds meer durven te doen.

Voor het slapen gaan schrijf ik meestal nog even en kwam hierdoor in een creatieve flow terecht. En dan kan je maar beter doorpakken juist omdat ik al weken aan het stoeien ben met mijn eigen hart gedreven contentmarketing strategie.

En hoe makkelijk ik het voor anderen uit mijn mouw schud, doe ik dat niet voor mijzelf.

Ik stel het niet uit omdat ik het niet kan maar omdat ik twijfel of ik het wel kan. Of dat wat ik doe, wel goed is. Het moet natuurlijk perfect want ik ben wel dé zichtbaarheidscoach. Mijn business is een verlengde van mij en daardoor heel persoonlijk en dichtbij. En dat maakt kwetsbaar. Ik wil zo graag dat het slaagt en bezielde ondernemers helpen op het gebied van zichtbaarheid dat ik dingen groter maak dan ze zijn.

Niet helpende gedachten die bijdragen aan het imposter syndroom

Ik las van de week over het imposter syndroom of het bedriegers syndroom. Hierbij heb je het idee dat je elk moment door de mand kan vallen omdat een functie te hoog is gegrepen. “Nou ja, dat gevoel heb ik dus, dat ervaar ik nu.”

Dit irritante stemmetje, dit gedrag, is iets wat vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Van vrouwen is het meer geaccepteerd om onzeker te zijn. Waar mannen meer uitgedaagd worden om risico’s te nemen, worden vrouwen een bepaalde zekere richting in geduwd. Dus op het moment dat ze wel risico’s nemen, successen delen of promotie maken krijgen ze het gevoel dat ze hun boekje te buiten gaan. (Bron nu.nl)

Als je je bescheiden opstelt word je niet gezien en als je dit wel doet word je teruggefloten. Best confusing toch? Het heeft te maken met ongelijkheid maar dat is een ander verhaal, waar ik me niet aan wijd.

Het starten van een eigen business brengt veel gedachten omhoog die niet helpend zijn. De ene keer zijn ze heel erg aanwezig de andere keer sluimeren ze op de achtergrond. Allemaal onbewuste patronen die je klein en veilig houden. En laat ik je 1 dingen zeggen, je bent niet je gedachten, je hebt gedachten.

Ik ben me bewust van mijn gedachten en mijn gedrag en heb mezelf afgevraagd of het waar is. En eigenlijk is het enige antwoord wat ik kan geven een dikke vette NEE.

De 4 vragen van Byron Katie

Als je ook last hebt van niet helpende gedachten dan kunnen de 4 vragen van Byron Katie je helpen bij het onderzoeken van deze gedachten.

  1. Is het waar?
  2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je op die gedachte?
  4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Mijn antwoorden wat betreft mijn eigen hart gedreven contentstrategie

  1. Nee, want ik heb eerder contentmarketing strategieën gemaakt.
  2. Nee, want ik heb meer dan voldoende werkervaring op het gebied van marketing en heb positieve referenties. Uhm, oké ja dat is zo. Iedereen is eigenlijk altijd tevreden over mijn werk, mijn inzet maar ook om wie ik ben als persoon. Toegankelijk, begripvol, open, geduldig en krachtig.
  3. Het maakt me onzeker, heb ik niet teveel hooi op mijn vork genomen met het starten van mijn business? Gaat het allemaal wel goed komen?
  4. Zonder deze gedachten ben ik nog steeds wie ik ben. Ik een mooi mens en daar gaat het uiteindelijk om

Ik heb net als veel anderen last van bepaalde belemmerende overtuigingen die ik zelf heb bedacht. Maar die verhalen kloppen niet. Ik ben me vaak bewust van mijn gedachten en forceer daarom nu mijn contentmarketing strategie niet. Ik weet namelijk dat die er komt. Angsten hebben we allemaal. Wil je groeien moet je door de angst heen, elke keer weer een stapje. Vele stappen maken een hele grote.

Ga gewoon doen en zet een stap. Twijfelen mag en laat het zeker even toe. Maar besef wel dat het een verhaal is wat je jezelf vertelt.

Baas over je financiën

Ik heb er een klein beetje…. Nee Nam, je hebt er een zooitje van gemaakt.  Voor Corona zegde ik mijn baan op om in het ondernemerschap te stappen. ...

Lees meer