ja zeggen tegen je zin

Waarom ‘nee’ zeggen tegen je zin cruciaal is

door apr 9, 2023NamsNotes0 Reacties

In het verleden heb ik regelmatig ja gezegd, terwijl ik eigenlijk diep van binnen nee voelde. Ik zei bijvoorbeeld ja tegen feestjes waar ik eigenlijk geen zin in had, met het idee dat het allemaal wel mee zou vallen als ik er eenmaal was. Maar in werkelijkheid kostte het me veel energie om het voor mezelf leuk te maken en was ik eigenlijk alleen maar mijn tijd aan het uitzitten.

Een ander voorbeeld dat wellicht herkenbaar is: familiebezoek tijdens feestdagen of verjaardagen. Je voelt dat je moet gaan, omdat het tenslotte familie is en “dat hoort toch?” Maar eigenlijk heb je er geen zin in.

De gevolgen van ja zeggen tegen je zin

Het voortdurend ja zeggen tegen je zin kan nadelige gevolgen hebben voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Als je je eigen behoeften en grenzen negeert en altijd aan de wensen van anderen probeert te voldoen, kun je last krijgen van stress, angst, vermoeidheid en een laag zelfbeeld. Bovendien kan het leiden tot een gevoel van leegte en ontevredenheid in je leven, omdat je geen tijd en energie hebt om de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn. Het is daarom belangrijk om bewust te worden van je eigen behoeften en grenzen en om te leren hoe je op een gezonde manier nee kunt zeggen tegen de verzoeken van anderen.

Waarom doen we het dan toch dat ja zeggen?

Omdat ja zeggen makkelijker is dan nee zeggen. Bij een nee bestaat namelijk de kans op afwijzing en daar zijn we bang voor. We willen niet afgewezen worden vanuit ons oerinstinct.

Maar als volwassen persoon hebben we anderen niet meer nodig om te overleven. We kunnen prima voor onszelf zorgen. De reden dat we ja zeggen, is omdat we nog handelen vanuit een innerlijk kind stuk.

Tijdens het opgroeien zul je jezelf gaan afzetten van je ouders in de pubertijd. Je gaat jezelf ontdekken en afvragen wat jij als waarheid ziet. Hoe meer je ouders, en vooral een moeder, je toen heeft kunnen loslaten om te ontdekken, hoe beter jij je voelt en weet dat je op jezelf kunt bouwen. Dat je veilig kunt zijn bij jezelf en autonome keuzes kunt maken. Keuzes die altijd twee kanten van een medaille hebben.

Als een moeder je tijdens het opgroeien niet zo goed heeft kunnen loslaten, zul je merken dat je nog steeds loyaal bent aan het systeem en je schuldig voelt als je nee zegt. Terwijl een nee voor jou nu misschien wel de betere keuze is.

Nee zeggen hoort bij echt volwassen worden

Nee zeggen hoort bij innerlijk volwassen worden. In dat proces kies je voor jezelf en ben je bereid om mensen te verliezen, omdat je jezelf op de eerste plaats zet.

Als je innerlijke welzijn belangrijk voor je is en je het leven ten volle wilt ervaren, is dit een proces dat je moet doormaken. Een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf.

Vraag jezelf af wat zwaarder weegt. Zoals ik al zei, elke keuze heeft twee kanten van de medaille. Welke kant wil jij dragen?

Wil je leren hoe je vol vertrouwen kunt kiezen? Kom dan naar de Build Your Legacy Day