doelen stellen doelen halen

Doelen stellen en halen

door jan 2, 2022NamsNotes0 Reacties

Allereerst wil ik je op deze 2 januari al het goeds voor het nieuwe jaar wensen. Dat al je wensen, dromen en verlangens uit mogen komen. En dat je net als ik, of eventueel samen met mij, elke keer weer in de ;DEAR NEW ME versie durft te stappen die nodig is voor jouw next level in je business en privéleven.

Het nieuwe jaar is gestart en wat ik verwachtte gebeurt. De goede voornemens rijzen de pan uit. Afvallen, minder drinken, niet meer roken, elke dag wandelen of een ochtendroutine. Alle voornemens dragen bij aan een bepaald verlangen. Helemaal goed natuurlijk maar zelf geloof ik niet zo in goede voornemens. Want waarom zou je wachten tot een bepaalde datum om een doel te bereiken als je al direct kun starten?

Besef je goed, dat jij en alleen jij verantwoordelijk bent voor je leven. Hoe jij denkt, wat je voelt, hoe je handelt en wat je bereikt. Niet iemand anders, niet de omgeving, niet een situatie. Alleen jij bent verantwoordelijk. Als iets niet gaat zoals je wilt of als je een doel niet behaald is het heel makkelijk om iemand anders de schuld te geven. Alleen je lost er niks mee op. Je kunt ook zelf bedenken en kijken wat kan ik doen en zelfleiderschap pakken. Op het moment dat je beseft dat alleen jij verantwoordelijk bent, creëer je een een ruimte van vrijheid omdat je altijd zelf in control bent. Zo ook met het stellen en behalen van je doelen.

Waarom is een doel handig in ons leven

We kunnen als mens niet zonder doelen in ons leven. We zijn namelijk zo gemaakt dat we willen blijven groeien en een doel in je leven kan daarom erg handig zijn. Maar wat zijn nog meer voordelen van een doel?

 • Een doel brengt ons van a naar b. Het is een middel om iets te bereiken wat een diepere fundamentele behoefte herbergt, zoals liefde ervaren of vrijheid voelen, en bijdraagt aan ons geluk.
 • Een doel geeft richting, het zorgt ervoor dat je kiest wat je wilt in je leven in plaats van dat je grotendeels wordt geleidt en het leven leeft op de automatische piloot.
 • Geeft energie, door met een persoonlijk gekozen doel bezig te zijn krijg je energie want je vindt het leuk
 • Geeft inzichten, als je af en toe nadenkt over je leven en voelt wat je wilt dan geeft dat inzichten of dat wat je wilt bereiken en wat belangrijk voor je is
 • Het motiveert je, een doel waar je dagelijks of geregeld mee bezig bent en vooruitgang in ziet, motiveert je om door te gaan
 • Geeft betekenis aan je leven, het is van waarde, het zorgt ervoor dat je elke dag weer uit je bed wilt komen
 • Het geeft plezier en je wordt enthousiast van, het ligt je nauw aan het hart en deelt jouw ervaring maar al te graag met iedereen die het wilt horen

Als mens willen we ieder op onze eigen manier,  hoe klein of groot ook, bijdragen aan de wereld en van waarde zijn. De een doet dat door vrijwilligerswerk te doen, de ander door de rol van moeder te vervullen of door impact te maken door middel van haar business. Ik geloof erin dat we allemaal in verbinding staan met elkaar en dat we elkaars grootste spiegel zijn die zorgt voor groei. Verandering begint bij jezelf en heeft direct invloed op je omgeving. En dat vind ik een super mooi gegeven.

Hobbels onderweg naar je doel

De weg naar je doel toe, het proces zal niet altijd over rozen gaan. Als jij bijvoorbeeld 5000 euro per maand wilt omzetten dan kan je best wel bedenken ik moet dit of dat doen en hier rekening mee houden. Maar toch kan je nooit helemaal bedenken hoe een proces vooraf zal verlopen omdat er altijd externe factoren zijn waar je geen invloed op hebt. En uit ervaring weet ik dat er een grote kans aanwezig is dat je te maken krijgt met een overtuiging waar je je niet bewust bent. Een onbewuste overtuiging die je remt in het bereiken van je doel omdat er een grote trekkracht achter zit.

Hoe formuleer je een goed doel?

De meest toegankelijke manier om een doel vast te stellen is via de SMART methode en hieraan actie te koppelen binnen een bepaald tijdsbestek.

Specifiek, gaat over wat je wilt bereiken

Meetbaar, hoe je opmerkt dat je goed bezig bent en vooruitgaat

Aantrekkelijk, waarom wil je het doel bereiken

Realistisch, welke stappen heb ik te zetten

Tijdsgebonden, in welk tijdsbestek wil ik het doel behalen

Andere voorwaarden die belangrijk zijn bij het stellen van een goed doel

 • Schrijf je doel positief en in de tegenwoordige tijd op
 • Zorg ervoor dat je doel binnen je eigen cirkel van invloed ligt, alleen jij bent verantwoordelijk voor je doel en hoe je hiermee omgaat en hoe je reageert op obstakels
 • Zorg ervoor dat je doel op meerdere manieren te bereiken is. Lukt weg a niet, neem dan weg b. Dit zorgt voor flexibiliteit en helpt je bij het denken in oplossingen.
 • Plaats je doel in de gepaste context. De context schept kaders voor jezelf. Wil je bijvoorbeeld vegan eten, dan kan je dit thuis makkelijk doen. Maar buitenshuis kan dit soms een uitdaging zijn. Je kan jezelf dan bijvoorbeeld wat flexibiliteit gunnen door buiten de deur dan vegetarisch te eten als er geen vegan opties zijn.
 • Zorg voor een stimulerende omgeving. Nieuw gedrag aanleveren of naar een doel toewerken vraagt inzet en doorzettingsvermogen. Verzamel daarom mensen om je heen die je steunen op moment dat je het even niet meer weet.

4 Stappen uit de NLP om je doel te bereiken

Een goed doel formuleren is een ding, een doel bereiken is andere koek maar met de 4 stappen vanuit de NLP ben je al aardig op weg.

 1. Weten wat je wilt, we weten vaak wat we niet willen en niet wat we wel willen. Door groots te dromen en alles op te schrijven ga je ontdekken wat je wel wilt. En als je weet wat je wilt kun je daar op focussen en zelfleiderschap pakken en een plan maken om het te bereiken.
 2. Zet een stap en kom in actie. Ze zeggen niet voor niets dat van uitstel afstel komt. Dus als je je doel helder hebt, zet dan direct dezelfde nog een stap en kom in actie. Door stappen te zetten zal je beetje bij beetje naar je doel toe bewegen. Vaak bewegen we binnen in onze comfortzone. Maar zet ook eens een stap buiten je comfortzone. Buiten je comfortzone, in je stretch zone, zit je grootste en snelste groei. En hoe vaker je dit doet, hoe sneller je groeit en vertrouwen opbouwt.
 3. Merk positief resultaat op. Bij het opstellen van je doel heb je waarschijnlijk een bepaald visueel beeld voor je en weet je ook welke gevoelens je wilt ervaren. Tijdens de weg naar je doel toe mag je bewust opmerken wat je ervaart, dat je dingen misschien al anders doet of al bepaalde resultaten behaald. Dit zijn allemaal indicatoren dat je naar je doel toe aan het bewegen bent.
 4. Verander je aanpak. Reflecteer geregeld op je eigen proces en wees eerlijk. Werkt iets niet, verander dan je aanpak en kies als dat nodig is plan b, c of d.

De nummer 1 reden waarom doelen niet worden behaald

Je weet nu dat het hebben van een doel belangrijk is in ons leven. En ook hoe je een goed doel formuleert en waar deze aan moet voldoen. Je zou zeggen dat een doel halen op deze manier appeltje eitje is. Toch lukt het veel mensen, ook als ze dit allemaal weten, nog niet om doelen te halen. Hoe komt dat tocht?

Een doel wordt niet behaald om de waarom van het doel niet helder genoeg is. Bij de smart methode heb je wel omschreven waarom iets aantrekkelijk is. Maar als je dat niet duidelijk genoeg doet en niet je diepste waarom achterhaalt is dat de reden waarom een doel niet wordt behaald. Het innerlijk verlangen, het vuur, de brandstof is niet groot genoeg en opgeven is daarom een stuk makkelijker als het tegenzit.

Hoe beter jij je waarom weet, hoe groter je motivatie om je doel te bereiken. Het is een intrinsieke drijfveer die je in jezelf kunt vinden. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

Waarom wil ik…., wat voorkomt het behalen van mijn doel,  welk gevoel en emotie ervaar ik als ik mijn doel bereik.  Diep je antwoord steeds dieper uit, door keer op keer de waarom vraag te stellen.

Bijvoorbeeld: ik wil elke maand 10.000 euro verdienen.

10.000 euro per maand verdienen is toch wel een soort van heilige graal in ondernemersland. De vraag is waarom wil je dit zo graag. Ja, het is leuk voor je ego maar geld is uiteindelijk maar geld. Dus waarom wil je dit zo graag. Wat levert dit je op? Is het vrijheid, meer rust? Is het de onbewuste motivatie dat je voor anderen kunt zorgen? Of dat je met 10.000 euro per maand een deel terug kan investeren in je eigen persoonlijke ontwikkeling en op deze manier jouw kennis kan vergroten en daardoor meer impact kan hebben met je business? En waarom wil je dit dan zo graag? Heb je een bepaalde missie?

Bereiken doel = 90% waarom + 10% strategie, kennis en vaardigheden.

Andere redenen om je doel niet te behalen

De pijn of het plezier van het doel is minder groot dan de onbewuste beloning in het nu.

Wij mensen vertonen bepaald gedrag om pijn te vermijden of plezier te verkrijgen. Je wilt bijvoorbeeld stoppen met roken. Eigenlijk weet je wel wat je dan dient te doen. Namelijk geen sigaret meer opsteken. Toch falen veel mensen in hun poging en beginnen weer. Dat komt omdat je wanneer je stopt met roken je eerst door een ongemakkelijk deel heen moet. De afkick periode zelf is namelijk rot en totaal niet leuk en staat heel ver weg van plezier ervaren. Je onbewuste brein weet als geen ander hoe het is al je een sigaret opsteekt en welke beloning je hiervoor terugkrijgt. En doet er alles aan om je weer zover te krijgen. Plezier vergaren is immers leuker dan pijn ervaren. In dit geval is de korte termijn beloning groter dan de pijn of het plezier in de toekomst.

Wil je slagen, dan heb je dus heel goed te weten wat je waarom is en je brandstof om je doel te bereiken. En heb je daarbij te ervaren wat je het nodige moment wel al ervaart aan plezier. Dit plezier op de korte termijn, bijvoorbeeld een betere smaakvermogen en meer lucht, zijn je motivaties in het nu om door te zetten voor je waarom in de toekomst.

Tips en tricks om vol te houden

 • Droom groot, als alles mogelijk is en geld is geen belemmering wat wil je dan?
 • Onderneem actie dezelfde dag
 • Modelleren, naar wie kijk je op die het doel wat jij voor ogen hebt al heeft behaald? Wat doet die persoon? Welk gedrag vertoont ze, wat zegt ze, welke rituelen heeft ze. Wat kan je hiervan overnemen en zelf integreren.
 • Gedrag volhouden voor de lange termijn betekent positieve effecten en het plezier in het nu ervaren. Pijn vermijdend gedrag is een goede kickstart om te starten maar niet voldoende voor de lange termijn. Weet je waarom en wees bewust van positieve signalen. Reflecteer bijvoorbeeld dagelijks om resultaat op te merken en wees dankbaar.
 • Weest integer, maak een afspraak met jezelf en houd je hieraan. Dit zorgt ervoor dat je vertrouwen opbouwt en de zelfliefde met jezelf vergroot.
 • Wees compassievol, nieuw gedrag aanleren duurt zo’n 3 maanden en vergt wat vergt doorzettingsvermogen door steeds bewust te kiezen voor het nieuwe. Rome is ook niet gebouwd in 1 dag en wees daarom compassievol naar jezelf. In je brein zitten allemaal paden. De een dieper dan de ander. Het nemen van een oud, diep ingeslepen pad is makkelijker dan het stoffige nieuwe zandpad bewandelen. Maar hoe vaker je dat doet, hoe dieper het nieuwe zandpad wordt en het oude pad onder het stof komt te liggen. Terugvallen kan gebeuren en zie het als een moment van groei als dit je opvalt en je er bewust van bent. Besluit in dat moment weer opnieuw te starten want die keus en verantwoordelijkheid ligt bij jezelf.

Doelen halen is echt mogelijk. En als je weet hoe je dit kunt doen kun je dit op alle gebieden in je leven toepassen en succes behalen zoals jij dat voor ogen hebt. En dat gun ik je. In mijn ; DEAR NEW ME mentoring programma gaan we ook aan de slag met je doelen en gaan we hier nog veel dieper op in en onderzoeken we ook welke belemmerende overtuigingen jou in de weg staan om je doel te bereiken en next level te groeien in je business en privéleven.

Download je actieplan doelen stellen

Mini-Masterclass GOALDIGGING

Een tijdje terug deed ik een live mini-masterclass GOALDIGGING op Instagram. Je kunt hem hieronder bekijken en hij duurt ongeveer 45 minuten. In de masterclass behandel ik alles wat ik hier heb opgeschreven maar hoor je ook meer over mijn missie en ontvang je nog meer voorbeelden met uitleg.

Baas over je financiën

Ik heb er een klein beetje…. Nee Nam, je hebt er een zooitje van gemaakt.  Voor Corona zegde ik mijn baan op om in het ondernemerschap te stappen. ...

Lees meer