gedrag veranderen en volhouden

De tip om gedragsverandering vol te houden

door jan 5, 2021NamsNotes0 Reacties

Je bent je bewust van je gedrag en baalt. Je gaat in januari, net als veel andere vrouwen, aan de slag met goede voornemens als minder drinken, afvallen, meer lezen, stoppen met roken, iets nieuws leren (Volkskrant.nl). Allemaal leuk en wel maar hoe komt het dan toch dat maar 1 op de 4 (Nu.nl) mensen erin slaagt om haar gedrag daadwerkelijk te veranderen?

Gedragsverandering vindt niet in de nacht plaats en volhouden is een must. En dat is het probleem. Om gedragsverandering teweeg te brengen is het van belang dat je minimaal 3 maanden volhoudt. In die periode leg je nieuwe verbanden aan in je hersenen waardoor het makkelijker is om nieuw gedrag vol te houden.

Wacht niet op een datum om te veranderen

Zelf geloof ik niet zo in goede voornemens. Als je iets wilt veranderen waarom wacht je dan op een specifieke datum? Nieuw gedrag aanleren kan direct. Maar hoe houd je iets vol en heb je hier op de lange termijn profijt van?

Als je gedrag wilt veranderen doe je dat omdat je nu iets ervaart wat je niet lekker zit. Je gaat keihard aan de slag, zetten de knop om en gaat ervoor. Halfway there, is de grootste pijn verdwenen, en ben je eigenlijk best wel oke met hoe het gaat. De touwtjes laat je wat vieren met als gevolg dat je, wanneer je niet oplet, terugvalt in oud gedrag. En terugvallen is niet erg maar weer kunnen oppakken is belangrijk. Als dat niet gebeurt zal je voornemen niet slagen.

Wil je slagen? En op de lange termijn nieuw gedrag leren? Dan moet je het resultaat van de toekomst al in het nu ervaren. Welk plezier haal je eruit? Juist dat wat je in het nu ervaart is je motivatie om vol te houden op de lange termijn.

Pijn plezier motivatie

Vul het volgende in om je motivatie te onderzoeken:

  1. Wat kost het je NU als je niet 100% inzet toont
  2. Wat brengt het je NU als je wel 100% inzet toont
  3. Wat kost het je in de TOEKOMST als je niet 100% toont
  4. Wat brengt het je in de TOEKOMST als je wel 100% inzet toont

Ik ben een slechte planner, baal hier geregeld van en wil dit anders. Als ik de bovenstaande beantwoord wordt mij duidelijk wat ik op de lange termijn wil. En wat er gebeurt als ik blijf doorgaan zoals ik nu doe. Het plezier wat ik ervaar is mijn drive om in het nu stappen te zetten en vol te houden.

 Mijn antwoorden:

  1. Dan ervaar ik frustratie, irritatie en baal ik van mijzelf. Groei ik minder snel met mijn business, kan hierdoor minder goed en minder snel andere vrouwen helpen en bereiken. En zal geen tot weinig inkomsten binnenkrijgen.
  2. Laser focus, prioriteiten stellen en duidelijkere planning betekent sneller groeien met mijn business en zorgt voor meer contact, herkenning en verbinding met mijn doelgroep. Verder leert het mij beter om een echte ondernemer te zijn en keuzes te maken die voor mijn business en prive belangrijk zijn.
  3. Dan blijf ik adhoc aan de slag en doe ik van alles door elkaar. Waardoor ik misschien wel de keus moet maken om te stoppen met mijn business omdat ik hier niet van rond kan komen. Terwijl ik juist vrouwen, helpen en inspireren het leukst vindt om te doen.
  4. Dan zijn er meer vrouwen die echt zichtbaar durven zijn. Vrouwen die leven vanuit hun hart en hun mooiste leven leven. Doe ik wat ik het allerliefst doe, vrouwen in hun kracht zetten, en kan ik hier van leven.

Als jij nieuw gedrag wilt leren en toepassen in je huidige leven. En jouw antwoorden opschrijft, welke inzichten krijg jij dan?

Houd je motivatie van het nu voor ogen, dit zorgt ervoor dat je het resultaat in de toekomst stapsgewijs gaat halen. Oh ja, en vergeet niet om stil te staan bij successen en dankbaar te zijn. Elke stap is er één, en veel stappen maken een grote stap.

Baas over je financiën

Ik heb er een klein beetje…. Nee Nam, je hebt er een zooitje van gemaakt.  Voor Corona zegde ik mijn baan op om in het ondernemerschap te stappen. ...

Lees meer