baas financien profit first

Baas over je financiën

door feb 10, 2023NamsNotes0 Reacties

Ik heb er een klein beetje…. Nee Nam, je hebt er een zooitje van gemaakt. 

Voor Corona zegde ik mijn baan op om in het ondernemerschap te stappen. 

En dat ging niet zonder slag of stoot. Ik gaf nog net zo makkelijk geld uit als voorheen. Terwijl de inkomsten een stuk lager waren. 

Ik investeerde geld wat er niet altijd helemaal was. Verplaatste geld en kwam uiteindelijk altijd wel ergens uit. Maar mijn spaarrekening ging er wel aan.  Op het dieptepunt heb ik zelfs geld geleend. 

Systemisch gezien, zie ik wel waar mijn gedrag vandaan komt. Mijn moeder gaf als er geld was het makkelijk uit. Mijn vader was iemand die zuinig was. Ik wil het mezelf beter laten vergaan als hun. En in hierin ben ik goed bezig. Mijn levensstandaard is hoger dan die van hun ooit was. Toch saboteer ik mezelf op financieel vlak geregeld. Vanuit loyaliteit naar hun toe wil ik het mezelf niet veel beter laten vergaan. 

 Over mijn leven pak ik zelfleiderschap. Het kan altijd nog beter. Maar ik laat me niet meer leiden door omstandigheden. En sta zelf aan het roer. 

Op financieel vlak wil ik dat ook maar deed ik het mondjes maat. Wat ik vooral deed was wegkijken van de zooi die ik had gecreëerd. Administratie bijhouden is zakelijk en prive nooit mijn favoriet geweest. 

Maar ik gun mezelf een financieel vrij leven. Ik verdien het en verlang het.

Een leven waarin geld geen rol meer speelt en je kunt doen en laten wat je wilt. Geld als middel gebruiken om je mooiste leven verder vorm te geven en terug te geven aan de wereld.

Maar ook te investeren in mijn bedrijf, persoonlijke groei, nog meer selfcare, biologische producten, reizen en herinneringen maken met dierbaren. 

Geld is voor veel een taboe. Maar laten we eerlijk zijn. Veel geld hebben maakt het leven makkelijker. En met geld maak je makkelijker meer geld. 

En misschien denk je wel dat is niet voor mij weggelegd. Ik zou het wel willen maar het kan niet. Want.. dit, dit en dit. Maar het kan wel. Als je maar keuzes durft te maken vanuit je verlangen en daarop durft te acteren. Net zoals dat met alles geldt in je leven. 

Er moest dus verandering komen. Innerlijk ben ik er mee aan de slag door te kijken naar mijn money mindset en door opstellingen werk te doen om verder los te komen van de alle verstrikkingen. 

Maar ik ging ook praktisch aan de slag.

Door in mijn bedrijf te werken met de profit first methode. Een potjes systeem waarbij je allereerst je winst uitkeert. Daarna het geld verder verdeeld over salaris, belasting en kosten. Om vervolgens vanuit de potjes geld jezelf salaris uit te keren, facturen te betalen en geld achter de hand te hebben voor de belastingdienst. 

Een traditionele boekhouder vindt hier wat van. En de boekhoudprogramma’s zijn niet ingericht volgens de profit first medthode. Want daar heb je pas winst na afdracht van alles. 

Maar ik verdien het om mijzelf per kwartaal met 50% van de winst te belonen voor mijn inzet, de impact die ik maak en het risico dat ik neem als ondernemer. 

Ik wil een financieel stabiel bedrijf met WINST. En daar draagt dit aan bij. Vanaf dag 1 van de profit first methode maak ik winst. En dat willen we als ondernemer toch allemaal? 

Groot voordeel is dat ik nu verder geen geld uitgeef wat er niet is. En er voldoende en misschien zelfs wel teveel voor de belasting in de pot zit.

Winst en baas over je financieën. Dat willen we allemaal toch?

Waarom ik dit deel? Omdat openheid en eerlijkheid bij mij voorop staat. Je ziet online veelal alleen maar de mooie momenten. Maar achter de schermen gaat er vaak veel meer schuil. Dingen die niet goed gaan, investeringen die verkeerd uitpakken, sales doen en geen klanten eruit halen. 

Wat ik vooral wil laten zien, is dat je altijd op elk moment opnieuw kan kiezen. In hoe je je business runt, in hoe je omgaat met je gezondheid, je vriendschappen of je geld. 

Misschien sta je nu ook wel op een punt en wil je vol vertrouwen andere keuzes maken. Weet dat mijn agenda openstaat. Dan laat ik mijn licht schijnen op alle cirkels die nu in je hoofd rondgaan.